Dartpijlen bestaan zoals gezegd uit 4 onderdelen:

De punten

Dartpunten heb je in verschillende lengtes, grips en merken. De lengtes van dartpunten liggen meestal tussen de 32 en 42mm. De grips zijn zeer verschillend. Zo kun je grip op de punt hebben zodat de dartpijl niet gemakkelijk uit het dartbord valt of grip bij de barrel voor eventueel meer grip op je vingers. Elk merk heeft zijn eigen dartpunten waarmee je kunt experimenteren. Punten zijn te verwisselen met een puntenwisselaar.

De barrel

De barrel is een van de lastigste onderdelen om te kiezen. Deze heb je namelijk in ontelbare verschillende vormen, gewichten en materialen. Allereerst kun je het beste kiezen een materiaalsoort kiezen. Zo kun je kiezen uit Brass en Tungsten. Brass darts zijn vaak goedkoop en goed geschikt voor beginners. Tungsten darts zijn voor de iets serieuzere darters aangezien deze barrels dunner zijn waardoor je ze makkelijker kunt groeperen in een tripel. Hierna kun gaan experimenteren met de verschillende vormen en gewichten die goed bij je worp passen.

De shaft

Een shaft draai je achterop je barrel. Shafts zijn verbruiksproducten. Shafts zijn vaak van nylon of aluminium. Daarnaast heb je shafts in verschillende maten. Ik raad je dan ook aan om een testpakketje te kopen zodat je alle maten kunt proberen. Gelukkig zijn shafts niet te prijzig aangezien het verbruiksproducten zijn. Indien je hier namelijk met je scherpe dartpunt opgooit kan de shaft snel afbreken en moet je deze vervangen.

De flight

Flights heb je in verschillende vormen en materialen. Welke vorm en materiaal het beste bij je worp past moet je natuurlijk testen. Het flight-materiaal wordt aangeduid met micron. Zo heb je 75 micron (dun) tot 150 (micron) dik. Hoe dunner de flight hoe eerder je deze moet vervangen.